Oedeemtherapie Breda West

Oedeemtherapie bij Breda West Paramedisch Centrum

Na een operatie, bestraling of ongeval kan het lymfetransport verstoord raken. Het weefselvocht wordt dan onvoldoende afgevoerd. Ook komt het voor, dat het lymfestelsel in aanleg niet geschikt is om het aanwezige vocht te verwerken. Dit veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid in de huiden onderliggende weefsels. Oedeemtherapie is gericht op het verwijderen van het overtollig vocht.


Oorzaak oedeem

Oedeem kan het gevolg zijn van een operatie, bestraling of ongeval. In dat geval krijg je van je huisarts, specialist of radiotherapeut een verwijzing.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. De oedeemtherapeut activeert het lymfesysteem en masseert het vocht naar andere lichaamsdelen. Zo wordt het vocht beter afgevoerd. Om het bereikte resultaat vast te houden wordt het lichaamsdeel in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet. Als het oedeem constant is, kan een elastische kous de zwachtel vervangen.
Daarnaast kan oedeemtherapie bestaan uit littekenbehandeling, mechanische compressietherapie en lymfetaping.

Vergoeding

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De vergoeding hangt af van jouw zorgverzekeraar. Wanneer jou verzekering een verwijzing heeft voor langdurige oedeemtherapie, dan wordt de behandeling vanaf de 21e sessie vergoed vanuit de basisverzekering en is het eigen risico van toepassing. De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, mits die toereikend is.

Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder.

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen de afvoer van schadelijke stoffen en het uitwisselen van stoffen. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het onderhouden van een optimale leefomgeving voor onze lichaamscellen. De lymfe voedt, zuivert en draineert.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan
worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval of ingreep. In dit geval kan de drainage van
de lymfe manueel (met de handen) geholpen worden.

 

De behandeling

Tijdens de behandeling lig je in een ontspannen houding. De handgrepen worden in een rustig
tempo met zachte druk uitgevoerd. Het ritme moet overeenkomen met het openen en sluiten van de
kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het lichaamsvocht goed
worden afgevoerd. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals, gevolgd door, afhankelijk van de
klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

Buiten de behandeling van zwellingen zijn er nog meer indicaties voor manuele lymfedrainage, onder
andere:

• Spierpijnen en spierletsels.
• Reuma (ontstekingen)
• Migraine
• Klachten als gevolg van stress.
• Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
• Huidproblemen, eczeem, acné, littekens
• Circulatiestoornissen.
• Darmklachten

Deze behandeling helpt bij:

Oedeem

Meestgestelde vragen

Bij oedeemtherapie behandelt de fysiotherapeut zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Oedeem is een vochtophoping in het lichaam. Dit kan in verschillende lichaamsdelen voorkomen. 

Ja, oedeemtherapie komt uit de aanvullende verzekering. Mocht je niet aanvullend verzekerd zijn, dan kost een behandeling oedeemtherapie €59,-.

Oedeemtherapie is nodig wanneer je last hebt van oedeem in één of meerdere lichaamsdelen. Oedeem is een vochtophoping, waar dit normaal niet aanwezig is. Dit kan door verschillende redenen ontstaan, waaronder bijvoorbeeld na een operatie.

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor Oedeemtherapie