COPD bij Breda West paramedisch centrum

COPD bij Breda West paramedisch centrum

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor chronische obstructieve longziekten. Onder COPD vallen aandoeningen als emfyseem en chronische bronchitis. Astma kan wel gecombineerd met COPD voorkomen, echter valt dit niet onder COPD.

Door obstructie of beschadiging van de longen kan er minder zuurstof vanuit de longen naar de organen toe worden vervoerd, waardoor je snel buiten adem raakt en/of benauwd wordt. Naast de lichamelijke klachten, kun je ook mentale problemen zoals energiegebrek of somberheid ervaren. De klachten kunnen een belemmering vormen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van huishoudelijke taken of sportactiviteiten.

 

Fysiotherapie bij COPD

COPD is een chronische ziekte en zal niet herstellen, echter kan een goede (medicamenteuze) behandeling en training achteruitgang van de longen afremmen, waardoor je kwaliteit van leven behoudt, al dan niet verbeterd. Bij Breda West PMC worden er dagelijks trainingen gegeven, zowel in groepsverband als individueel. Daarnaast wordt er ook een beweegprogramma aangeboden, zie hiervoor de optie ‘beweegprogramma COPD‘. Ook een multidisciplinaire samenwerking is van belang, zo werken we nauw samen met de diëtist, ergotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut. Tevens zijn we ook lid van het netwerk ‘Beweego’, waarbij we hoge kwaliteit beweegzorg aanbieden met andere paramedische zorgverleners.

 

Vergoeding fysiotherapie bij COPD

Om voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking te komen moet je als patiënt aan een aantal criteria voldoen:

  • Er moet sprake zijn van COPD GOLD >2.
  • Aan de hand van het aantal longaanvallen en de ernst van symptomen wordt je ingedeeld in classificatie A-B-C-D. De klasse bepaalt het aantal behandelingen dat de zorgverzekeraar vergoed per jaar.  Let wel; het eigen risico wordt eerst verbruikt.

 

Heb je een vraag of ben je benieuwd geworden wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel vrijblijvend naar de praktijk of maak een afspraak bij een van onze COPD-therapeuten voor een intake!

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

Beweegprogramma COPD

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor COPD