COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, in het Nederlands Chronische Obstructieve Long Ziekte. Het is een aandoening aan de longen waardoor je moeilijker ademt en minder zuurstof kunt opnemen. Hierdoor heb je vaak minder energie. Dit maakt gewone dingen zoals het huishouden doen, een stukje wandelen of jezelf aankleden steeds lastiger. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van klachten veroorzaakt door COPD. In dit artikel leggen we uit hoe wij bij Breda West PMC jou met fysiotherapie kunnen ondersteunen.
Wat is COPD?
COPD is een chronische aandoening. Dit betekent dat het niet meer over gaat. Het is een verzamelnaam voor twee verschillende longaandoeningen:
- Longemfyseem
- Chronische Bronchitis
Bij longemfyseem gaan de longblaasjes kapot. Longblaasjes zorgen dat de zuurstof uit je longen in je bloed terecht komt. Als een longblaasje stuk gaat, komt er geen nieuwe voor in de plaats. Hoe minder longblaasjes je hebt, hoe minder zuurstof je opneemt.
Bij chronische bronchitis zijn je bronchiën voortdurend ontstoken. Dit zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Als ontstekingsreactie ontstaat er slijm, waardoor je gaat hoesten en moeilijker ademt.
Samen zorgen deze twee aandoeningen vaak voor ademhalingsproblemen en benauwdheid.
Waardoor ontstaat COPD?
Het kan verschillende oorzaken hebben, maar met stip op één staat roken. Ook meeroken kan tot COPD leiden. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn:
- astma
- erfelijke ziekten
- het inademen van giftige dampen (bijvoorbeeld door werkzaamheden)
- luchtvervuiling
- longontsteking
Welke klachten geeft COPD?
Het geeft verschillende klachten, die verschillen per persoon en situatie. De meest voorkomende symptomen zijn:
- hoesten
- kortademigheid / benauwdheid
- vermoeidheid
- bewegingsbeperkingen
- slechtere conditie
Wat kun je zelf doen?
Hoewel COPD niet meer vermindert, zijn er verschillende dingen die je kan doen om de klachten te verminderen. Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet:
Stop met roken
Heb je COPD en rook je nog steeds? Probeer er dan meteen mee te stoppen. Blijven roken of meeroken verergert en versnelt COPD. Ga naar je huisarts voor hulp bij stoppen met roken.
Ga sporten
In beweging blijven is heel belangrijk. Door te bewegen worden je spieren en botten sterker, krijg je een betere conditie en meer energie en heb je minder kans op een ziekenhuisopname of een longaanval.
Gebruik je energie slim
Pas je tempo aan en doseer je energie gedurende de dag. Verspreid jouw activiteiten over de dag of week en zorg voor rustmomenten tussendoor. En stel prioriteiten: wat is belangrijk voor je? Besteed hier de meeste energie aan.
Hoe kan fysiotherapie je helpen met COPD-klachten?
Wanneer je klachten ervaart door COPD, kan fysiotherapie je klachten verminderen. Fysiotherapie helpt je om in beweging te komen en te blijven en je energie slim te gebruiken. Gespecialiseerde fysiotherapeuten hebben specifieke kennis van beweging en ademhaling bij COPD-patiënten. Zij ontwikkelen een beweegprogramma dat op je mogelijkheden en wensen afgestemd is. Ook leer je zo optimaal mogelijk ademhalen, zowel voor, na als tijdens het ademhalen. Hier worden speciale ademhalingstechnieken voor gebruikt.
Wanneer je bij ons aanklopt met COPD-klachten, ziet een behandeltraject er ongeveer als volgt uit:
- je bespreekt je klachten en wat je hoopt te bereiken met fysiotherapie.
- De therapeut onderzoekt je beperkingen en bespreekt de mogelijkheden met je.
- De fysiotherapeut stelt een behandelplan op, met als doel het vergroten van je fysieke mogelijkheden en het verbeteren van de ademspierfunctie.
- Je begint aan een beweegprogramma met ademhalingstechnieken.
- Uiteindelijk zullen je klachten verminderen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden bij Breda West PMC wanneer je deze klachten hebt? Of wil je meer tips en advies over bewegen met COPD?
Neem dan nu contact op met ons via het contactformulier op de website, via (076) 522 53 78 of via contact@bredawest.nl.