Over Haptonomie bij Breda West paramedisch centrum

Over Haptonomie bij Breda West paramedisch centrum

Over Haptonomie bij Breda West paramedisch centrum

  1. Individuele begeleiding
  2. Zwangerschapsbegeleiding

 

  1. Individueel:

Balans in hoofd en gevoel 

In onze cultuur is het erg belangrijk om ons hoofd veel te gebruiken. Wat je doet, moet efficiënt en nuttig zijn. We maken ons hoofd/het denken tot centrum van ons lichaam. De balans tussen denken en voelen raken we kwijt. Zeker negatieve emoties worden vaak weggedrukt en niet besproken. Je emoties niet uiten geeft spanning en of een gevoel van leeg zijn. Ook zijn we bang dat emoties ons overspoelen.

Het centrum van ons zelf ligt midden in onze buik. Dit midden – in de haptonomie noemen we dit onze basis – en vooral dat deze in balans is met ons denken, is van vitaal belang. Haptotherapie kan helpen weer dichter bij jezelf en je emoties te komen. Je leert naar je gevoelens en emoties in jezelf te speuren; hoe voel ik me? Wat voel ik dan eigenlijk? Daarna zijn ernaar kijken, ze accepteren en uitten ook van belang. Je zult merken dat binnen de veilige sfeer emoties (h)erkent en verkent kunnen worden.

 

Ontwikkelde patronen

Je wordt gevormd door hoe je grootgebracht bent, denk aan; de opvoeding van je ouders, maar ook invloeden van vrienden en de rol van de (social)media. Er ontstaan patronen, deze noemen we ook wel conditioneringen. Je past je aan aan de omgeving. Je gedraagt je zo, dat je gedrag in functie staat van de context. Je bent veel bezig met wat je allemaal moet en hoe je zou moeten zijn. Zo kun je vervreemd raken van wie je in wezen bent.

Haptonomie maakt voelbaar welke patronen je hebt ontwikkeld. Inzicht in de conditioneringen en keuzes gaan maken op basis van wat jou past ga je leren bij de Haptotherapie.

 

Contact met jezelf

Haptonomie gaat over het contact met jezelf en contacten tussen mensen. Doordat we aanraken en aangeraakt worden, kunnen we onszelf voelen én verbinding maken met de mensen om ons heen.

 

De sessies

Ondersteund door gesprekken komt je liggen op de behandelbank. Steeds wordt een ervaring aangeboden om te voelen wat er in jezelf gebeurt. Deze ervaringen worden verbonden aan het thema waarmee je worstelt. Gedurende de sessies ga je patronen herkennen en nieuwe keuzemogelijkheden ontdekken en verkennen. Binnen de individuele begeleiding is er altijd voldoende tijd om je emoties te kunnen beleven.

 

Voelen

  • Hoe kom je bij je gevoel?
  • Hoe voel je eigenlijk?
  • En wat voel je?
  • Hoe ga je met die gevoelens om?
  • Hoe bepaal je je maat of grens.
  • Hoe kan ik leren nee zeggen?

Je voelt je misschien onzeker, uit balans of je ervaart veel druk vanuit jezelf en je omgeving. Blijf je rondlopen met vragen over het hoe en waarom van klachten? Herken je jezelf hierin? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

 

2. Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

voor ouders en hun kindje. (start meestal vanaf week 18-20)

*Indien van toepassing: lees daar waar ‘vader’ staat, ‘levenspartner van de moeder’.

Heb je behoefte om de zwangerschap samen te beleven en in contact te komen met elkaar en jullie kindje op komst, lees dan verder:

Deze zwangerschapsbegeleiding omvat meer dan het woord doet vermoeden. In dit traject worden jullie alle drie (ouders en ongeboren kindje) uitgenodigd actief te participeren, zowel voor als ná de geboorte. Drie pijlers staan daarbij centraal: ondersteunen, uitnodigen en bevestigen. Er is volop ruimte om de zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken, samen te beleven. Verandering vraagt om aandacht.

 

Contact met jullie ongeboren kindje

Als vader* en moeder laten jullie voelen aan je kindje dat je uitkijkt naar zijn/haar komst. Je nodigt je kindje uit tot interactie door met aandacht en een zachte hand aanwezig te zijn. Het kindje leert zo jullie (handen) kennen en vertrouwen.

 

Je bent als vader* belangrijk!

Voor de vader is er aandacht voor zijn rol in het vaderschap. Ik leer jou hoe je contact maakt met je kind en hoe je je vrouw daadwerkelijk helpt. Waardoor zwanger zijn en de geboorte iets van jullie samen kan worden. Samen leg je een basis voor een goede hechting.

 

Omgaan met de geboorte, weeën en geboortepijn

Voor de moeder is er tijdens de begeleiding naast de leuke en fijne ervaringen ook aandacht voor de ongemakken van de zwangerschap. We werken eraan het vertrouwen rondom de geboorte uit te breiden en om te gaan met geboortepijn. Handreikingen komen onder de aandacht.

 

Na de geboorte

We kijken samen naar het, in contact, verzorgen en dragen van jullie kindje. Zo wordt het contact dat tijdens de zwangerschap is opgebouwd voortgezet na de geboorte. Door uitnodigend te zijn, vraag je je kindje om actief mee te doen in de dagelijkse verzorging en contactmomenten.

 

Spreekt het jullie aan? Voelen jullie de behoefte om samen aandacht te besteden aan de zwangerschap, neem dan contact op.

 

————

Nieuw leven vraagt om ruimte in jullie leven

————

 

De Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is heel persoonlijk en wordt altijd per ouderpaar afgestemd. Het is geen groepsles.

Dit ga je leren en doen:

  • jullie kindje al vroeg laten weten en voelen dat het welkom is;
  • elkaar en je kindje beter leren aanvoelen;
  • in alle rust samen voorbereiden op je nieuwe leven als ouder;
  • een nieuw evenwicht vinden, hoe maken we ruimte?
  • samen ontdekken hoe je – met en bij elkaar – ontspant;
  • samen de geboorte van jullie kindje voorbereiden;
  • anders omgaan met angst voor geboortepijn;
  • jullie kindje benaderen waardoor het zich zelfstandig en in verbinding kan ontwikkelen tot een wie hij/zij is;

 

Marlijn van Dalen – haptonome

“Mijn naam is Marlijn van Dalen en ik zou graag met jou meekijken naar waar je tegenaan loopt op dit moment. Door veel praten kun je je ‘probleem’ wel beschrijven, maar dat wil nog niet zeggen dat je de daarbij behorende emoties beleefd hebt of hebt kunnen voelen. Je kunt het idee hebben dat je het vraagstuk helder en duidelijk voor ogen hebt, maar daarmee heb je het nog niet gevoelsmatig een plaats gegeven. Juist door het aanrakende contact kan de Haptotherapie daarbij helpen.”

 

“Haptonomie is voor mij: aanraken om heel te maken. Een balans vinden in denken en voelen, geven en nemen. Het gaat erom jezelf te durven zijn.” Meer informatie kun je vinden op: www.haptonomiemarlijn.nl

 

Adresgegevens

Rug en bekken centrum Badstraat onderdeel Breda West PMC

Badstraat 2, 4811 RM Breda

06 28 92 69 86

info@haptonomiemarlijn.nl

www.haptonomiemarlijn.nl

Maak een afspraak voor Haptonomie