Heb je last van een abnormale vochtophoping in jouw lichaam? En kan je dat deel van jouw lichaam moeilijker bewegen als gevolg van deze vochtophoping? Dan kan dit een teken van (lymf)oedeem zijn. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht, dat door heel het lichaam zit. Dit vocht is belangrijk voor afvoer van afvalstoffen, transport van voedingsstoffen en voor de opbouw van cellen en zuurstof. Loopt deze afvoer niet goed? Dan kan er een vochtophoping ofwel oedeem ontstaan.
Wat is oedeem?
Oedeem is het Griekse woord voor zwelling. Deze zwelling is een abnormale ophoping van vocht. Het komt op plaatsen voor waar vocht meestal niet aanwezig is, zoals de voeten, enkels, benen of in de longen. Oedeem kan optreden bij littekens, bij kanker, na bestraling of na een ongeval of operatie.
Op het moment dat de aderen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan er oedeem ontstaan. Er ontstaan in dat geval vochtophopingen in de bovengenoemde delen van ons lichaam. De meest frequente oorzaak van oedeem zijn spataders. Door de slecht werkende kleppen in de beenaders verloopt de afvoer van het bloed uit de benen naar het hart niet zoals het zou moeten. Dit kan leiden tot oedeem in de benen. Iemand met oedeem in de longen heeft meer moeite met ademhalen als hij of zij platligt. Dit komt vaker voor bij wat oudere mensen dan bij jongeren.
Hoe herken je oedeem?
Je kan oedeem herkennen door jouw vinger enige tijd stevig op de plek te drukken. Op het moment dat je jouw vinger weghaalt, dan zie je een putje in het been. Enkele symptomen om oedeem te herkennen zijn:
- Last van zwelling
- Vermoeidheid en een zwaar gevoel
- Pijn tijdens het lopen
- Beperking in het bewegen
- Beperkingen in het algemeen dagelijks functioneren
Wat houdt fysiotherapie bij oedeem in?
Oedeemtherapie wordt ook wel lymfetherapie of lymfdrainage genoemd. Dit is een speciaal soort fysiotherapie. Deze behandeling wordt regelmatig ingezet na behandeling van kanker of bij problemen met spataderen. Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de verhoging van de afvoer van het lymfestelsel. Met bepaalde handtechnieken wordt het lymfestelsel geactiveerd en wordt het vocht naar andere lichaamsdelen afgevoerd. Om uiteindelijk het bereikte resultaat goed aan te houden wordt het lichaamsdeel in kwestie gezwachteld of getapet.
Tijdens de behandeling lig je in een ontspannen houding. De therapeut behandelt jou op een rustige manier en brengt lichte druk aan op het lichaamsdeel. Het ritme van deze handeling is afhankelijk van het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes. Alleen op dat moment kan het overtollige vocht worden afgevoerd.
Hoe kan je oedeem vermijden?
Het is vooral belangrijk om in beweging te blijven. Dit is namelijk goed voor de doorbloeding en de interne spierpomp. Vermijd wel overbelasting, te veel bewegen werkt averechts. Drink voldoende water (1,5 liter per dag) en probeer zout eten te vermijden. Te warme en te koude temperaturen werken eveneens niet bevorderlijk.
Heb je last van oedeem en ben je op zoek naar hulp? Bij Breda West PMC helpen wij jou verder!
Merk je dat je meer moeite hebt met lopen, ademen bij het platliggen of gezwollen enkels/benen. Dan kan dit duiden op oedeem. Neem in dat geval contact op met Breda West PMC en wij zullen jou verder begeleiden in dit proces. Je kan ook bellen naar (076) 522 53 78 of een e-mail sturen naar contact@bredawest.nl