Veel gestelde vragen

Als een huisarts of specialist 9 behandelingen voorschrijft, moeten die 9 behandelingen dan worden uitgevoerd?

Antwoord: Nee, als je eerder hersteld bent is het niet noodzakelijk om de behandelsessie vol te maken. Eveneens kan na een bepaald aantal behandelingen blijken dat verdere behandeling niet zinvol is. Ook dan het traject per direct stopgezet worden.

Moet ik als patiënt altijd een schriftelijke verwijzing hebben om behandeld te worden?

Antwoord: Nee. Vanaf 1 januari 2006 kun je rechtstreeks naar een fysiotherapeut. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig.

Wordt mijn behandeling vergoed?

Antwoord: Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar of bekijk je polisvoorwaarden. Ook wij kunnen voor je nakijken op hoeveel behandelingen je recht hebt. Indien je geen aanvullende verzekering hebt, zijn de kosten voor eigen rekening. Ongeacht of je een verwijzing van de huisarts of specialist hebt. Bij een chronische verwijzing zijn voor de eerste 20 behandelingen deze regels van toepassing (daarna val je onder de basisverzekering).

Als mijn dokter zegt dat mijn klachten “chronisch” zijn, mag ik dan meer dan negen maal behandeld worden?

Antwoord: Dat is geen regel. Voor langdurige behandeling kom je met je klacht in aanmerking als de gestelde diagnose voorkomt op een speciale lijst, die is samengesteld door het ministerie van Volksgezondheid en die bekend is bij je fysiotherapeut. De “chronische” aandoening die je arts bij jou vindt, hoeft dus niet per definitie ook op de genoemde lijst te staan. Voorbeeld: Je hebt wat langer last van je schouder en de dokter zegt, dat je een chronische slijmbeursontsteking hebt. Deze staat niet op de lijst, in tegenstelling tot een klacht als bijvoorbeeld Parkinson die wel op de lijst voorkomt.

Kan ik een fysiotherapeut vrij uitzoeken in tegenstelling tot een huisarts of tandarts?

Antwoord: Ieder die met/of zonder schriftelijke verwijzing van een arts naar een fysiotherapeut gaat is volkomen vrij om te kiezen welke fysiotherapeut hij of zij wil raadplegen. Het komt voor dat een arts specifiek naar een fysiotherapeut verwijst, omdat de verwijzer bekend is met de bedoelde fysiotherapeut en diens handelwijze en dat de verwijzend arts die gerichte verwijzing voor de patiënt het best acht. Het is dan aan de patiënt om dat advies op te volgen of te kiezen voor een andere fysiotherapeut. De patiënt is zelfs vrij om na het bezoeken van een fysiotherapeut te switchen indien daar moverende redenen voor zijn. LET OP: de behandelingen tellen wel door voor je aanvullende verzekering ongeacht naar welke praktijk je gaat. Dit in tegenstelling tot een vaste relatie die een patiënt krijgt als hij een huisarts of tandarts kiest, hetgeen ook vastgelegd wordt op zijn of haar verzekeringsbewijs.

Maak een afspraak