Vandaag, 6 mei 2025, staan we wereldwijd stil bij een aandoening die miljoenen mensen treft: astma. Op Wereld Astmadag vragen we aandacht voor de impact van astma, de noodzaak van goede zorg én de hoop op een leven zonder ademhalingsbelemmeringen.
Wat is astma?
Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. Mensen met astma ervaren regelmatig benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten of een drukkend gevoel op de borst. Triggers kunnen variëren van pollen en huisstof tot luchtvervuiling en stress. Ondanks dat astma vaak ‘onzichtbaar’ is, kan het dagelijks leven flink beïnvloeden.
Cijfers die aan het denken zetten:
- Wereldwijd leven naar schatting meer dan 350 miljoen mensen met astma.
- In Nederland zijn dat er ongeveer 600.000, waaronder veel kinderen.
- Astma is niet te genezen, maar met de juiste behandeling en begeleiding is het vaak goed te controleren.
Thema 2025: “Adem Vrij”
Dit jaar ligt de nadruk op toegankelijke zorg, gezonde luchtkwaliteit en persoonlijke regie. Want ieder mens verdient het om vrij te kunnen ademen — thuis, op school, op het werk of buiten in de natuur.
Laten we samen:
- Bewustzijn vergroten
- Luchtvervuiling tegengaan
- Elkaar ondersteunen
- Investeren in onderzoek en innovatie
Kan fysiotherapie helpen bij astma?
Zeker! Fysiotherapie kan een grote meerwaarde hebben bij astma, namelijk:
1. Betere ademhalingstechniek
Veel mensen met astma ademen oppervlakkig of gebruiken onbewust de verkeerde spieren om te ademen (zoals schouders of nek). Een fysiotherapeut leert je efficiënter en rustiger te ademen.
2. Vergroten van longcapaciteit en conditie
Door op maat gemaakte beweegprogramma’s werk je aan je uithoudingsvermogen en spierkracht, wat benauwdheid op termijn kan verminderen. Bewegen met astma is niet gevaarlijk – integendeel, het helpt!
3. Herkennen en omgaan met hyperventilatie
Astma en hyperventilatie gaan soms hand in hand. Fysiotherapie helpt je om signalen te herkennen en er beter mee om te gaan. Zo voorkom je paniek en leer je je lichaam te kalmeren tijdens een aanval.
4. Minder afhankelijkheid van medicatie
Hoewel medicijnen vaak nodig blijven, kan fysiotherapie ervoor zorgen dat je beter met je klachten omgaat, waardoor je minder vaak noodmedicatie hoeft te gebruiken.
5. Houdingscorrectie
Een goede houding bevordert de longfunctie. Fysiotherapeuten helpen bij het verbeteren van je houding, zeker als je door benauwdheid veel “ingezakt” zit of ademt. Rechtop ademen = vrijer ademen.
6. Begeleiding bij (ademhalings)angst
Benauwdheid is ook mentaal heftig. Fysiotherapeuten bieden coaching en begeleiding bij het omgaan met angst of spanning rondom ademhalen.
Heb je hier vragen over? Je kan ons bereiken op 076 522 53 78 of mailen naar contact@bredawest.nl.