Na een operatie, bestraling of ongeval kan het lymfetransport verstoord raken. Het weefselvocht wordt dan onvoldoende afgevoerd. Ook komt het voor, dat het lymfestelsel in aanleg niet geschikt is om het aanwezige vocht te verwerken. Dit veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid in de huiden onderliggende weefsels. Oedeemtherapie is gericht op het verwijderen van het overtollig vocht.
Oorzaak oedeem
Oedeem kan het gevolg zijn van een operatie, bestraling of ongeval. In dat geval krijg je van je huisarts, specialist of radiotherapeut een verwijzing.
Wat is oedeemtherapie?
Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. De oedeemtherapeut activeert het lymfesysteem en masseert het vocht naar andere lichaamsdelen. Zo wordt het vocht beter afgevoerd. Om het bereikte resultaat vast te houden wordt het lichaamsdeel in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet. Als het oedeem constant is, kan een elastische kous de zwachtel vervangen.
Daarnaast kan oedeemtherapie bestaan uit littekenbehandeling, mechanische compressietherapie en lymfetaping.
Vergoeding
Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De vergoeding hangt af van jouw zorgverzekeraar. Wanneer jou verzekering een verwijzing heeft voor langdurige oedeemtherapie, dan wordt de behandeling vanaf de 21e sessie vergoed vanuit de basisverzekering en is het eigen risico van toepassing. De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, mits die toereikend is.