Echografie Breda West

Echografie bij Breda West Paramedisch Centrum

Heb je een (sport)blessure opgelopen en wil je snel weten wat er precies aan de hand is? Maar wil je hiervoor niet op een wachtlijst van 6 weken terechtkomen? Sinds 2018 bieden wij een echografisch onderzoek aan, waardoor we je snel en adequaat kunnen helpen met je (sport)blessure.

Wat is echografie?

Echografie, ook bekend als MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), wordt in onze praktijk gebruikt om gedetailleerde opnamen te maken van spieren, pezen, banden en ander lichamelijk weefsel. Oorspronkelijk werd een echo gemaakt en beoordeeld door een radioloog. Maar stel je eens voor hoe geweldig het is wanneer je rechtstreeks naar de fysiotherapeut kunt voor een echo en vervolgens een op maat gemaakt revalidatietraject kunt volgen op basis daarvan.

Voorbeelden van aandoeningen die goed op de echo zichtbaar zijn: peesschade of irritaties, peesverkalkingen, bandletsels, ontstekingen en nog veel meer.

 

Hoe werkt echografie?

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om beelden te vormen. Deze geluidsgolven worden verzonden via de echokop, ook wel bekend als de transducer, die in contact staat met het lichaam. Zodra de geluidsgolven het lichaam binnendringen, worden ze teruggekaatst door verschillende structuren zoals spieren, pezen en organen. Deze teruggekaatste golven worden opgevangen door het echografie-apparaat en vervolgens omgezet in beeld. Tijdens het onderzoek wordt er gel aangebracht op de huid om de geluidsgolven efficiënt te geleiden en een helder beeld te verkrijgen. Deze technologie stelt ons in staat om gedetailleerde beelden te verkrijgen van de interne weefsels en structuren van het lichaam, wat essentieel is voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling.

Het onderzoek is pijnvrij en duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe gebruiken wij echografie?

Bij ons wordt echografie geïntegreerd als een waardevolle aanvulling op het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek tijdens de behandeling. Door het maken van een echo kan er vroegtijdig een nauwkeurige diagnose worden gesteld, waardoor onze fysiotherapeuten beter in staat zijn hun behandelplan op te stellen. Bovendien fungeert een echo als een effectieve evaluatiemethode voor een behandeling: is de klacht daadwerkelijk ‘zichtbaar’ verminderd na de ingezette therapie? Dit stelt ons in staat om de voortgang van je herstel nauwlettend te volgen en indien nodig het behandelplan aan te passen voor optimale resultaten.

Wie voeren de echo uit? 

Onze echografisten, Michael van Ginneke, David Vermeulen en Rory van de Werff, zijn in het bezit van een geregistreerd certificaat. Zij voeren de echo’s uit, maar je kunt natuurlijk gewoon bij jouw behandelend therapeut blijven. Samen met jouw therapeut bekijken zij wat een gepaste behandeling is. Op deze manier hopen wij samen met jou sneller resultaat te behalen in je herstel.

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

SportblessuresKniepijnNekpijn

Meestgestelde vragen

Een echo laten maken valt onder fysiotherapie.
Indien je aanvullend verzekerd bent, wordt dit simpelweg afgetrokken van je fysiotherapiebehandelingen. Echter, mocht je niet aanvullend verzekerd zijn, dan zijn de kosten voor een echo zonder verslag €49,- en voor een echo met verslag €59,-. Het is belangrijk om op te merken dat deze tarieven mogelijk kunnen variëren afhankelijk van je verzekeringspolis en de voorwaarden van je zorgverzekeraar.

Voor fysiotherapie heb je geen verwijzing nodig, dus ook niet om een echo te laten maken!

Een echo kan spier- en peesproblemen in kaart brengen. Dit kan zich voordoen op verschillende plekken in je lichaam, zoals je schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel. Het is raadzaam om een echo te overwegen als je last hebt van aanhoudende pijn, zwelling, stijfheid, of andere symptomen die wijzen op mogelijke spier- of peesproblemen. Een echo kan helpen om de oorzaak van deze klachten vast te stellen en een passend behandelplan op te stellen.

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor Echografie