Parkinson Breda West

Parkinson bij Breda West Paramedisch Centrum

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening, waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen onvoldoende of geen dopamine meer maken, een stof die we juist nodig hebben om soepel en gecoördineerd te kunnen bewegen.  Het gevolg van het ontbreken van dopamine is dat er vervelende verschijnselen kunnen optreden, zoals trillen, stijve spieren en een verminderde balans.

 

Wat kan therapie voor jou betekenen?

Een therapeutische behandeling dient niet als vervanging van medicijnen of een operatie. De behandeling richt zich vooral op het verminderen van symptomen en het verlichten van klachten. Nadat een neuroloog bij jou de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kun je een doorverwijzing naar de therapeut krijgen. Er is aanleiding voor een doorverwijzing als je problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel of omrollen in bed. Een verminderde conditie of nek- en schouderklachten kunnen ook een goede reden zijn. Of mogelijk ben je het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en ben je hierdoor geneigd om minder te bewegen. Dat is begrijpelijk. Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, obstipatie of problemen met uw hart. Jouw therapeut helpt jou om weer makkelijker, zekerder en vrijer te gaan bewegen. Zo nodig helpt hij of zij bij het onderhouden of opbouwen van uw conditie. Je leert uw mogelijkheden beter kennen en uw zelfvertrouwen groeit. Verder kan de therapeut aandacht besteden aan specifieke dagelijkse activiteiten zoals lopen en het opstaan uit een stoel. Je krijgt ook goede voorlichting. Op die manier kun je ook op langere termijn en zonder jouw therapeut actief blijven. Het doel is het verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandeling en begeleiding worden afgestemd op jouw situatie en hoe ver de ziekte van Parkinson zich bij jou ontwikkeld heeft. Wanneer nodig wordt uw partner of verzorger bij de behandeling betrokken.

 

Breda West Paramedisch Centrum is aangesloten bij ParkinsonNet.

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Meer dan 2700 zorgverleners (onder andere neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk. Het streven is dat iedereen met de ziekte van Parkinson de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. De zorgverleners, aangesloten bij ParkinsonNet, vergroten hun kennis door middel van scholingen, het jaarcongres en onderzoek.

Om in aanmerking te komen voor langdurige vergoeding door uw ziektekostenverzekering, heb je een verwijzing nodig van de specialist of de Parkinson verpleegkundige.

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

FysiotherapieGeriatriefysiotherapieNeurorevalidatieValpreventie

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor Parkinson