Voorste kruisband herstel in Breda

Het grootste deel van de kniebandletsels ontstaan aan de voorste kruisband. Deze vorm van kniepijn komt vaak voor bij sporten of beroepen waarbij de knie gemakkelijk kan verdraaien. Je voelt iets ‘knappen’ of ‘ploppen’, gevolgd door een hevige pijn.

De voorste kruisband is een peesachtige band midden in het kniegewricht. Deze heeft een belangrijke functie voor de stabiliteit van de knie. Bij goed functioneren voorkomt de voorste kruisband dat het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het dijbeen. Letsel komt geregeld voor en geneest niet vanzelf. Het hechten van een gescheurde voorste kruisband geeft onvoldoende genezing.

Klachten bij een gescheurde voorste kruisband

Wanneer een voorste kruisband is afgescheurd of volledig uitgerekt, is er een grotere bewegingsvrijheid van het kniegewricht. Je kunt last krijgen van pijn, zwikklachten en een gevoel van blokkeren of doorzakken. Tijdens het voetballen, volleyballen, hockeyen, handballen en skiën loop je een verhoogd risico op letsel.

Fysiotherapie voor en na een operatie aan de voorste kruisband

Fysiotherapie voor de operatie aan de voorste kruisband

Het is verstandig om voor de operatie al te beginnen met fysiotherapie. De fysiotherapeut helpt je om de conditie van de spieren rondom je knie te verbeteren. Zo ga je de operatie beter in en duurt het natraject relatief korter.


Fysiotherapie na de operatie

Na de operatie voelt je knie stijf en dik. Bewegen gaat lastig. Fysiotherapie is in eerste instantie gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van je knie. Daarna ga je aan de slag met specifieke oefeningen en training om je oude niveau weer terug te krijgen.

Veelgestelde vragen

Breda West Paramedisch Centrum is aangesloten bij het kwaliteitsnetwerk Voorste Kruisband, dat in 2010 is opgericht door Orthopedie Amphia en een aantal fysiotherapeuten uit de regio Breda. Vermoeden we dat je een voorste kruisband letsel hebt? Dan kun je binnen twee weken terecht in Amphia. Je wordt dan geholpen door een orthopeed die gespecialiseerd is in kruisbanden.

Als deelnemer aan het kwaliteitsnetwerk voldoen we aan de eisen:

  • voldoende ervaring en affiniteit met de nabehandeling.
  • voldoende oefenruimte.
  • bij voorkeur geregistreerde sportfysiotherapeuten.
  • regelmatig aanwezig zijn bij de scholingsavonden/symposia van Orthopedie Amphia.

Het kwaliteitsnetwerk staat voor continue kwaliteitsverbetering, geprotocolleerde nabehandeling en transparantie naar de zorgverzekeraars.

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

Medical TapingSportfysiotherapieRevalidatie na reconstructie voorste kruisbandKinesis training

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor Voorste kruisband