MS / ALS bij Breda West PMC

MS / ALS bij Breda West PMC

Multiple Sclerose (MS)

MS is een ziekte waarbij de beschermlaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Hierdoor kunnen de signalen die door deze zenuwen lopen niet meer goed worden doorgegeven. Met als gevolg problemen met lopen, voelen en/of zien.

 

Fysiotherapie bij MS

MS is helaas nog niet te genezen door welke therapie dan ook. Wel kunnen bepaalde symptomen vermindert worden en functies zolang mogelijk behouden worden.
Kern van de therapie is het “use it or lose it” principe oftewel als je een functie niet gebruikt dan raak je hem kwijt.

 

Hoe ziet een behandeling eruit

De therapie richt zich op behoud van kracht, uithoudingsvermogen, balans. Daarnaast kan fysiotherapie helpen met het verminderen/behapbaar maken van de spasticiteit die optreedt ten gevolge van MS.

Afhankelijk van de hulpvraag en mogelijkheden van de patiënt vindt de behandeling thuis of op de praktijk plaats.
Mochten er andere problemen spelen die niet gerelateerd zijn aan het bewegingsapparaat dan kan je fysiotherapeut je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een ergotherapeut.

 

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

ALS is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw/spier-) aandoening leidt tot onvoldoende functioneren van de spieren. Dit komt doordat sommige zenuwcellen afsterven die voor beweging zorgen. Hierdoor vallen langzaamaan alle functies van de spieren uit.

 

Fysiotherapie bij ALS

ALS is niet te genezen door welke therapie dan ook. De fysiotherapeut kan ondersteunend zijn in het zolang mogelijk behouden van functies en bieden van comfort wanneer er weinig functioneren meer mogelijk is.

 

Andere betrokken disciplines

Omdat bij ALS langzaam alle functies uitvallen kan naast de fysiotherapeut ook de ergotherapeut ingeschakeld worden. Ergotherapie helpt bij het verkrijgen van de juiste hulpmiddelen, van een rollator tot aan een aangepaste vork. Daarnaast kijkt ergotherapie naar de juiste dag invulling, deze moet niet te zwaar maar ook zeker niet te licht zijn.

Tevens kan de diëtiste ingezet worden wanneer er moeite is met slikken of om op gewicht te blijven.

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

NeurorevalidatieFysiotherapieGeriatriefysiotherapieValpreventie

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor MS / ALS