Claudicatio Intermittens / Etalagebenen

Behandeling van Etalagebenen bij Breda West paramedisch centrum

Voel je pijn, kramp of vermoeidheid in je benen na een stukje (trap)lopen? Zakt de pijn weer als je stilstaat? Dat kan wijzen op etalagebenen (ofwel; claudicatio intermittens). Bij onze praktijk kun je een looptraining volgen waarbij je je conditie verbetert en langer kunt lopen. We zijn aangesloten bij het landelijke netwerk ClaudicatioNet en werken volgens deze richtlijn.

 

Etalagebenen is een aandoening van de bloedvaten in de benen. In de loop der jaren kunnen bloedvaten vernauwt of verstopt raken, waardoor er uiteindelijk te weinig zuurstofrijk bloed de benen kan bereiken. Hierdoor ontstaan er bij inspanning een tekort aan dit zuurstofrijk bloed, wat tot pijn krampen in de spieren kan leiden.

 

Wat is etalagebenen / claudicatio intermittens?

Spieren hebben zuurstof nodig. Bloed vervoert de zuurstof naar de spieren. Bij etalagebenen heb je een vernauwing of kalkaanslag in je bloedvaten. Je spieren krijgen onvoldoende zuurstof, waardoor ze pijn doen. Na een stukje lopen voelen voel je een zwaar, verkrampt en pijnlijk gevoel in je benen opkomen. Dit gevoel zakt alleen bij rust. Het is daarom dat mensen met claudicatio Intermittens regelmatig even stilstaan om te pijn te laten zakken. In een winkelstraat lijkt het dan alsof je regelmatig geïnteresseerd in etalages kijkt. Vandaar de naam etalagebenen.

 

Over het traject etalagebenen

Tijdens de eerste behandeling worden je klachten en hulpvraag zorgvuldig in kaart gebracht. Ter ondersteuning maken wij gebruik van een aantal vragenlijsten die met name conditie en maximale loopafstand in kaart brengen. Deze vragenlijsten zullen wij in het traject meerdere malen gebruiken om de voortgang in kaart te brengen.

 

ClaudicatioNet

Wij zijn aangesloten bij ClaudicatioNet, een landelijk dekkend netwerk, waarin gesuperviseerde looptherapie voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden wordt aangeboden door gespecialiseerde fysiotherapeuten. Onze claudicatio therapeuten voldoen aan kwaliteitseisen om transparante en hoogwaardige patiëntenzorg te garanderen.

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

FysiotherapiesportfysiotherapieLooptraining

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor Claudicatio Intermittens / etalagebenen