Hoofdpijn Breda West

Hoofdpijn bij Breda West Paramedisch Centrum

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende primaire vorm van hoofdpijn. Ongeveer 60% van de mensen die dit hebben ervaren een behoorlijke beperking in hun werk en sociale contacten. Bij volwassenen komt het bij mannen meer voor dan bij vrouwen met een piek tussen 30 en 39 jaar. Risicofactoren zijn hoge bloeddruk, hoofdletsel in het verleden, het voorkomen van hoofdpijn in de familie en studeren.

De pijnklachten zijn aanwezig ter hoogte van het gebied van het kaakgewricht en slaapstreek en overgevoeligheid voor pijnen en aanwezige triggerpoints van nek en schouders. Spanningshoofdpijn ontstaat door een combinatie van factoren, zoals persoonlijke omstandigheden
en genetische componenten. Mensen met chronische spanningshoofdpijn hebben verminderde grijze
stof van de hersengebieden, die geassocieerd zijn met pijn.

Er zijn drie vormen te onderscheiden:

 • de milde variant,
 • de episodische en
 • de chronische spanningshoofdpijn.

De pijn is drukkend, een knellend band gevoel om het hoofd of zeurend van karakter, waarbij de nek
en schouders vaak mee doen. De pijn is mild tot matig en wordt niet erger bij lichamelijke inspanning.
Er is geen sprake van misselijkheid of overgeven. De aanwezigheid kan variëren van 30 minuten tot
dagelijks.

Migraine

Migraine is een veel voorkomende vorm van ernstige hoofdpijn. Het  heeft daardoor een sterk negatieve invloed heeft op het leven van mensen die er aan lijden. Iedere dag hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraineaanval en de meeste kunnen dan niet naar behoren functioneren. Bij vrouwen komt het drie keer zoveel voor dan bij mannen.

Iemand die een migraineaanval heeft, voelt zich enkele uren tot enkele dagen ziek. Naast hevige hoofdpijn komen ook misselijkheid en braken vaak voor. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en wordt als kloppend of bonzend ervaren. Pijn aan beide kanten van het hoofd komt ook voor en soms kan, bij eenzijdige hoofdpijn, de pijn tijdens een aanval van kant wisselen. Dikwijls is iemand tijdens een aanval overgevoelig voor licht, geluid of reuk.

Over de exacte oorzaak van migraine is nog niet voldoende bekend. We weten zeker dat migraine een aandoening van de hersenen is. Je hersenstam wordt ontregeld, en dat zorgt ervoor dat je een migraineaanval krijgt. Hoe en waarom precies, dat is helaas nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat migrainepatiënten (over)gevoelig kunnen zijn voor bepaalde prikkels, en dat het per patiënt kan verschillen welke prikkels dit zijn.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een gelukkig relatief zeldzame, maar buitengewoon hevige vorm van hoofdpijn, die in aanvallen voorkomt. De pijn zit aan één kant van het hoofd, meestal rond het oog. Ook is er sprake van bijverschijnselen zoals o.a. een rood of tranend oog of een verstopte neus. Deze hoofdpijnsoort komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en er bestaan twee verschillende vormen: episodische clusterhoofdpijn en chronische clusterhoofdpijn. Bij de episodische vorm komen de aanvallen in clusters van enkele weken tot maanden, waarna deze weer verdwijnen. Hier komt de naam clusterhoofdpijn vandaan. Bij de chronische variant zijn deze ‘rustperiodes’ er niet. Aanvallen kunnen dan dagelijks, het hele jaar door voorkomen. Over de oorzaak van clusterhoofdpijn is ondanks veel medisch onderzoek weinig bekend.

 

Wat kan Breda West betekenen bij hoofdpijn:

 • Fysiotherapie
  Verkeerde houding spierspanning en triggerpoints zijn fysiotherapeutisch behandelbaar
 • Manuele therapie
  Sommige blokkades / bewegingsbeperkingen van de hoge nekwervels kunnen hoofdpijn geven en zijn
  manueel therapeutisch behandelbaar
 • McKenzie / Dean Watson
  De combinatie van actieve specifieke oefeningen (McKenzie) en specialistische technieken ontwikkeld
  door Dean Watson zijn zeer effectief bij hoofdpijn. Kijk even bij: https://watsonheadache.com/ en
  www.McKenzie.nl

Maak vrijblijvend een afspraak bij een van onze therapeuten, zij kunnen op basis van onderzoek direct aangeven of de voorgestelde therapie vormen effect zullen hebben of niet.

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

FysiotherapieManuele therapieMcKenzie / Dean Watson

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor Triggerpointtherapie