Michael Oonincx (23), studeert fysiotherapie aan de Hogeschool Fontys Eindhoven en zit in zijn derde leerjaar. Ruim een maand loopt hij nu stage bij Breda West PMC. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen en geeft hij een kijkje in zijn ‘stagekeuken’. Benieuwd wat Michael allemaal geleerd heeft? Lees dan verder.
Stagebegeleiding bij Fysiotherapie Breda West PMC
“De eigenaar van Breda West PMC, die ook Michael heet, en ik zitten in hetzelfde voetbalteam. Toen Michael zei dat ik bij hem mocht aankloppen als ik een stageplek nodig had, heb ik mij dat geen twee keer laten zeggen. En zo ben ik terecht gekomen bij Breda West. Ik word in mijn stage begeleid door Roos en Rory. Zij pakken het beiden op een andere manier aan en beide manieren werken goed voor mij. Het fijne aan het hebben van twee begeleiders is, dat ik dezelfde dingen leer, maar op verschillende manieren. Ik maak kennis met twee verschillende werkwijzen. En van die verschillen leer ik heel veel. Ook krijg ik binnen de praktijk de gelegenheid om mee te kijken met verschillende specialisaties. De begeleiding bestaat ook uit evaluatiemomenten. Dan krijg ik feedback en aandachts- en verbeterpunten aangereikt. Super leerzaam. Ik vind de begeleiding heel fijn en de werksfeer is top. Het is een fijne groep therapeuten die elkaar ondersteunen.”
Stageopdrachten bij Fysiotherapie Breda West PMC
“Mijn belangrijkste stageopdracht is natuurlijk om in de praktijk te kijken hoe een fysiotherapeut te werk gaat en dit ook zelf te ervaren, stap voor stap. Ik heb nu verschillende anamneses af mogen nemen en ben nu flink bezig met het ‘finetunen’ van onderzoeken. Op school kun je dat niet leren. Daar oefen je op je medestudenten, maar die mankeren meestal niets. Nu krijg ik te maken met patiënten die echte klachten hebben. In het begin vond ik dat lastig en wist ik nog niet hoe ik dat aan moest pakken. Ik ben nogal perfectionistisch van aard, dus ik wil het goed doen. Ik heb elke keer om feedback gevraagd, hoe het ging, hoe de handgrepen waren en waar ik in het vervolg nog op moest letten.
Stapsgewijs naar meer zelfvertrouwen
“Na ruim een maand heb ik al meer zelfvertrouwen gekregen bij het afnemen van anamneses. Als ik iemand uit de wachtkamer ophaal en diegene heeft bijvoorbeeld een zere knie, dan kijk ik al in de wachtkamer hoe hij of zij opstaat en komt aanlopen. Bij schouderklachten vraag ik bijvoorbeeld of de patiënt de bovenkleding uit wil doen. Dan kijk ik direct hoe (gemakkelijk) dat gaat. Ik let op hoe het gebeurt en ga redeneren wat er aan de hand zou kunnen zijn. Wat wil ik testen? Wat voor bewegingen wil ik zien? Het was in het begin even zoeken hoe ik het moest aanpakken. Het fijne is dat ik altijd meteen feedback krijg en op die manier krijg je meer zelfvertrouwen om de gesprekken en onderzoeken te doen. Ik word er steeds beter in.”
“In deze stage is het ook de bedoeling dat ik een stukje intervisie moet laten zien en uitwerken. Ik heb gekozen voor een casus met een patiënt met hartfalen. Ik heb metingen gedaan om te kijken op welk niveau deze patiënt nu zit. Ik heb een schema opgesteld en daar is deze mevrouw mee aan de slag gegaan. Het is fijn om te merken dat deze mevrouw echt gemotiveerd raakt. Daar doe je het voor.”
Na de stage
“Mijn stage overtreft mijn verwachtingen. Het is af en toe heel pittig en ik word goed uitgedaagd, maar ik merk dat door de goede begeleiding ik mezelf goed kan ontwikkelen als fysiotherapeut. Ik ben leergierig en zeer enthousiast over het vak. Ik zie deze stage als een mooi startpunt in mijn loopbaan als fysiotherapeut. Want dat ik dit vak wil blijven uitoefenen, is voor mij duidelijk !”