Op 28 juni jl. kwam Marjolein Mouwen, ergotherapeut bij Revalidatiecentrum Revant, bij ons op de praktijk een presentatie geven voor de COPD-groep. Voor veel mensen is onduidelijk wat ergotherapie inhoudt. Ergotherapie is een paramedisch beroep dat cliënten leert zo optimaal en zelfstandig mogelijk dagelijkse handelingen en activiteiten uit te voeren in hun eigen woon-, leef- en werkomgeving. Ergotherapeuten helpen mensen om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk.
Met name bij COPD-cliënten schuilt het gevaar dat deze mensen steeds minder activiteiten doen in het dagelijks leven omdat zij bang zijn om benauwd of moe te worden. Ergotherapeuten leren COPD-cliënten hoe om te gaan met hun klachten, maar ook om langzaamaan en op een goede manier te bewegen met een juiste houding.
Energieverdeling
De meeste mensen zijn geneigd om over de eigen grenzen heen te gaan, waardoor er een disbalans ontstaat in de energiehuishouding. Maar wat kan jouw lichaam nu eigenlijk werkelijk aan? Dit verschilt per dag en met name bij de COPD-cliënt kan dit erg wisselend zijn. De verhouding tussen activiteiten en rust (de tijd die je nodig hebt om te herstellen) is hierin cruciaal. Ben je dus enorm benauwd en heel erg moe, dan ben je vermoedelijk te laat gestopt met de activiteit. Het is daarom belangrijk om te stoppen op het moment dat het nog goed gaat. Hierbij is het herkennen van je eigen lichaamssignalen het allerbelangrijkste.
Hulpmiddelen
Ook kunnen ergotherapeuten je adviseren in het aanschaffen en gebruik van een hulpmiddel. Maar wanneer is het moment om een hulpmiddel te gebruiken? Een hulpmiddel moet comfort bieden. Zo is voor veel COPD-cliënten een rollator niet noodzakelijk, maar het kan wel degelijk een functioneel hulpmiddel zijn. Zo kun je bijvoorbeeld langere afstanden lopen zonder benauwd te worden, kun je hierop een zuurstoffles plaatsen, maar kun je ook even hangen of zitten op de rollator om weer op adem te komen.
Wist je dat..
.. je als verzekerden vanuit de basisverzekering recht hebt op vergoeding van 10 uur ergotherapie per jaar. Boven deze tien uur zijn de kosten voor eigen rekening, tenzij er een aanvullende dekking is.
.. je net als bij fysiotherapie geen verwijzing nodig hebt van uw huisarts voor een afspraak met de ergotherapeut, omdat dit onder de Directe Toegang Ergotherapie valt.
.. wanneer je langer moet rusten dan de inspanning die je hebt geleverd, je vermoedelijk te lang door bent gegaan. Bijvoorbeeld als je 10 min. hebt gefietst en je moet hierna >10 min. rusten, was of het rondje te groot of heb je harder gefietst dan je aan kon.
.. je van een “energie-accu” van 100%, het beste 75% kunt gebruiken en 25% niet, dit is namelijk de relaxzone/rustpauze. Deze heb je nodig bij noodgevallen.
.. wanneer je minimaal 10.000 stappen per dag zet, dit een positief effect heeft op je gezondheid.
Mocht je vragen hebben over deze blog, de aandoeningen COPD of ASTMA of zou je graag wat meer willen weten over de COPD-training bij Breda West PMC, neem dan gerust contact met ons op.
Groetjes,
Het COPD-team van Breda West PMC