Veelgestelde vragen

Verzekeringen

Nee. Voor fysiotherapie hoef je niet aanvullend verzekerd te zijn! Je kan ook bij ons afrekenen, mocht je niet aanvullend verzekerd zijn. Benieuwd naar onze prijzen? Die kan je op de pagina over vergoedingen vinden.
Mocht je wel aanvullend verzekerd zijn, dan is het afhankelijk van jouw verzekering en je pakket hoeveel fysiotherapie behandelingen jij van de verzekering vergoed krijgt.

Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar of bekijk je polisvoorwaarden. Ook wij kunnen voor je nakijken op hoeveel behandelingen je recht hebt. Indien je geen aanvullende verzekering hebt, zijn de kosten voor eigen rekening. Ongeacht of je een verwijzing van de huisarts of specialist hebt. Bij een chronische verwijzing zijn voor de eerste 20 behandelingen deze regels van toepassing (daarna val je onder de basisverzekering).

Voor bepaalde aandoeningen kom je in aanmerking voor chronische fysiotherapie. Dit houdt in dat je altijd kan komen voor fysiotherapie en dit uit de basisverzekering komt. Benieuwd welke aandoeningen dit zijn? Neem even een kijkje op https://wetten.overheid.nl/BWBR0018492/2020-01-01#Bijlage1.

Nee, als je eerder hersteld bent is het niet noodzakelijk om de behandelsessie vol te maken. Eveneens kan na een bepaald aantal behandelingen blijken dat verdere behandeling niet zinvol is. Ook dan het traject per direct stopgezet worden.

Nee. Vanaf 1 januari 2006 kun je rechtstreeks naar een fysiotherapeut. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig.

Ieder die met/of zonder schriftelijke verwijzing van een arts naar een fysiotherapeut gaat is volkomen vrij om te kiezen welke fysiotherapeut hij of zij wil raadplegen. Het komt voor dat een arts specifiek naar een fysiotherapeut verwijst, omdat de verwijzer bekend is met de bedoelde fysiotherapeut en diens handelwijze en dat de verwijzend arts die gerichte verwijzing voor de patiënt het best acht. Het is dan aan de patiënt om dat advies op te volgen of te kiezen voor een andere fysiotherapeut. De patiënt is zelfs vrij om na het bezoeken van een fysiotherapeut te switchen indien daar moverende redenen voor zijn.

LET OP: de behandelingen tellen wel door voor je aanvullende verzekering ongeacht naar welke praktijk je gaat. Dit in tegenstelling tot een vaste relatie die een patiënt krijgt als hij een huisarts of tandarts kiest, hetgeen ook vastgelegd wordt op zijn of haar verzekeringsbewijs.

Wanneer je aandoening op deze lijst staat, dan is vanuit de overheid bepaalt dat de eerste 20 behandelingen door de patiënt zelf moeten worden betaald. Dit kan vanuit de aanvullende verzekering. Daarna zijn er geen kosten meer aan de fysiotherapie verbonden, behalve elke nieuw kalenderjaar jouw eigen risico.

Dat is geen regel. Voor langdurige behandeling kom je met je klacht in aanmerking als de gestelde diagnose voorkomt op een speciale lijst, die is samengesteld door het ministerie van Volksgezondheid en die bekend is bij je fysiotherapeut. De “chronische” aandoening die je arts bij jou vindt, hoeft dus niet per definitie ook op de genoemde lijst te staan. Voorbeeld: Je hebt wat langer last van je schouder en de dokter zegt, dat je een chronische slijmbeursontsteking hebt. Deze staat niet op de lijst, in tegenstelling tot een klacht als bijvoorbeeld Parkinson die wel op de lijst voorkomt.

Maak een afspraak