Een whiplash is heel vervelend. De klachten kunnen lange tijd aanhouden en bij een een ernstige whiplash kom je er zelfs helemaal niet meer van af. Goede fysiotherapeutische begeleiding is essentieel om te herstellen van een whiplash. Letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Het ontstaat meestal door een (verkeers)ongeval, waarbij jouw hoofd en nek een heftige ‘zwieper’ maken. Deze plotselinge overrekking van de nek kan vervelende klachten met zich meebrengen. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Tim Debets bij Breda West PMC vertelt jou in deze blog meer over whiplash en de behandeling ervan.
Waar herken je een whiplash aan?
Als je een ongeval hebt gehad en jouw hoofd heeft een plotselinge beweging naar voren, achteren of zijwaarts gemaakt, dan kan het zijn dat de zenuwen en spieren in de nek overbelast zijn geraakt. Dan ontstaan er meestal binnen 24 uur klachten als:
- Pijn in de nek en/of schouders;
- Hoofdpijn;
- Tintelingen in armen en/of handen;
- Duizeligheid;
- Misselijkheid / braken;
Een paar dagen of weken later kunnen er ook nog andere klachten ontstaan zoals:
- Concentratiestoornissen;
- Vermoeidheid;
- Vergeetachtigheid.
Welke klachten iemand precies heeft en in welke mate, verschilt van persoon tot persoon.
De meeste mensen houden na een whiplashongeval gelukkig maar korte tijd last van klachten. Bij een kleine groep mensen is dat niet het geval. Zij zijn vele maanden of zelfs jaren na het ongeval nog niet van hun klachten af. Deze groep kan naast bovengenoemde klachten last krijgen van slapeloosheid en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Wat is een Whiplash?
In de nek zitten 7 wervels, 22 paar spieren en nog eens 38 gewrichten. Bij een whiplash is er sprake van een tijdelijke kwetsing van het steunweefsel, bindweefsel en/of de spieren van de nek. Deze kwetsing ontstaat door een plotselinge heftige voor-, zij-, of achterwaartse beweging van de nek. Vaak hebben patiënten klachten, terwijl er bij lichamelijk onderzoek of op de röntgenfoto geen afwijkingen gevonden worden. Dit maakt het lastig om de diagnose whiplash te stellen. Pijn in de nek is de meest voorkomende klacht bij whiplash. In de fysiotherapie spreken we dan ook over traumagerelateerde nekpijn. In de internationale literatuur wordt vaak gebruikgemaakt van de term whiplash associated disorder ofwel whiplash gerelateerde aandoeningen (WAD).
Wat moet je doen als je een whiplash hebt?
Een whiplash wordt op verschillende manieren behandeld en is afhankelijk van de ernst van het letsel, de klachten die je hebt en jouw medische verleden. Wanneer je kort na het ongeval bij de huisarts komt, zal deze jou mogelijk doorverwijzen om röntgenfoto’s te laten maken. Dit gebeurt om ander letsel uit te sluiten. Ook kan deze jou voor verdere behandeling verwijzen naar een specialist of fysiotherapeut.
Doorgaans is het zo dat je in de eerste weken nadat de whiplash heeft plaatsgevonden, goed je grenzen moet bewaken. Het is belangrijk dat je rust, ontspanning en inspanning afwisselt. Wat ook heel belangrijk is dat je goed op jouw houding blijft letten. Als het na een à twee weken beter met je gaat, kun je weer meer gaan bewegen en langzaamaan jouw dagelijkse activiteiten oppakken. Als de klachten meer dan twee weken aanhouden, is het raadzaam opnieuw een arts te raadplegen. Onze fysiotherapeuten zullen jou hier ook over adviseren, als je bij ons onder behandeling bent voor een whiplash.
Een continu gebruik van een halskraag wordt afgeraden. Zo’n kraag heeft geen genezende werking. Integendeel, bij continu gebruik zullen de hals-nek spieren verslappen, waardoor een gevoel van instabiliteit van het hals-nek gebied kan ontstaan. Maar als je langdurig moet stilzitten, zoals bijvoorbeeld bij een lange autorit, in een vliegtuig of in de tandartsstoel, dan kan het dragen van een halskraag wel tijdelijk soelaas bieden.
Hoe helpt fysiotherapie bij een whiplash?
Actief blijven is belangrijk. Hiermee verklein je de kans op langdurige klachten. Om op een gezonde manier actief te kunnen zijn, is het raadzaam om:
- te letten op een goede lichaamshouding
- jouw dagelijkse activiteiten af te stemmen op je belastbaarheid.
- regelmatig oefeningen te doen
Onze fysiotherapeuten ondersteunen je daarbij. In de eerste week na het oplopen van een whiplash is jouw fysiotherapiebehandeling gericht op het geven van houdingsadviezen en ontspannende oefeningen. Na een week kan er begonnen worden met oefentherapie. Wij gaan samen met jou kijken naar de juiste lichaamshouding en -bewegingen. De meeste mensen met een whiplashletsel herstellen vlot en volledig. Breda West PMC heeft specialisten in huis die bekend zijn met traumagerelateerde nekpijn en zij staan voor je klaar om je te helpen bij jouw herstel.
Heeft jouw nek een zwieper gemaakt en herken je de bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak via 076 522 5378, info@bredawest.nl of via het contactformulier op onze website.