Echografie in Chaam

Heb je een (sport)blessure opgelopen en wil je snel weten wat er precies aan de hand is, zonder op een wachtlijst van zes weken terecht te komen? Sinds 2018 bieden wij bij fysiotherapie Breda West PMC in Chaam echografisch onderzoek (echografie) aan. Hierdoor kunnen we je snel en adequaat helpen met je (sport)blessure.

 

vrouw met knieklachten die wordt behandelt met echografie en fysiotherapie

Wat is echografie?

In onze praktijk maken we gebruik van echografie, ook wel bekend als Musculo Skeletal Ultrasound (MSU), om gedetailleerde beelden van spieren, pezen, banden en ander lichaamsweefsel te verkrijgen. Vroeger werden deze echo’s gemaakt en beoordeeld door een radioloog. Stel je echter voor hoe handig het is om direct naar de fysiotherapeut te gaan voor een echo en op basis daarvan een gepersonaliseerd revalidatietraject te starten.

Hoe werkt echografie?

In Chaam maken we gebruik van echografie, een techniek die geluidsgolven gebruikt om beelden te vormen. Deze geluidsgolven worden verzonden via de echokop, ook wel bekend als de transducer, die in contact staat met het lichaam. Zodra de geluidsgolven het lichaam binnendringen, worden ze teruggekaatst door verschillende structuren zoals spieren, pezen en organen. Deze teruggekaatste golven worden opgevangen door het echografie-apparaat en vervolgens omgezet in beeld. Tijdens het onderzoek wordt er gel op de huid aangebracht om de geluidsgolven efficiënt te geleiden en een helder beeld te verkrijgen. Deze technologie stelt ons in staat om gedetailleerde beelden van de interne weefsels en structuren van het lichaam te verkrijgen, wat essentieel is voor een nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling.

Het onderzoek is pijnvrij en duurt ongeveer 20 minuten.

Bij welke klachten/aandoeningen kan ik een echo laten maken in Chaam?

Voorbeelden van aandoeningen die goed op de echo zichtbaar zijn:

  • Peesschade of irritaties
  • Peesverkalkingen
  • Bandletsels
  • Ontstekingen
Fysiotherapeut in een blauw shirt voert echografie uit op de been van een patiënt

Hoe gebruiken wij echografie in Chaam?

In Chaam integreren wij echografie als een waardevolle aanvulling op het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek tijdens de behandeling. Door het maken van een echo kunnen we vroegtijdig een nauwkeurige diagnose stellen, waardoor onze fysiotherapeuten een beter behandelplan kunnen opstellen. Bovendien dient een echo als een effectieve evaluatiemethode voor de behandeling: is de klacht daadwerkelijk verminderd na de ingezette therapie? Dit stelt ons in staat om de voortgang van je herstel nauwlettend te volgen en het behandelplan indien nodig aan te passen voor optimale resultaten.

Veelgestelde vragen over echografie

Onze echografisten, Michael van Ginneke, David Vermeulen en Rory van de Werff, zijn in het bezit van een geregistreerd certificaat. Zij voeren de echo’s uit, maar je kunt natuurlijk gewoon bij jouw behandelend therapeut blijven. Samen met jouw therapeut bekijken zij wat een gepaste behandeling is. Op deze manier hopen wij samen met jou sneller resultaat te behalen in je herstel.

Een echo laten maken valt onder fysiotherapie. Indien je aanvullend verzekerd bent, wordt dit simpelweg afgetrokken van je fysiotherapiebehandelingen. Echter, mocht je niet aanvullend verzekerd zijn, dan zijn de kosten voor een echo zonder verslag en met verslag te zien op de actuele tarieven pagina.  Het is belangrijk om op te merken dat deze tarieven mogelijk kunnen variëren afhankelijk van je verzekeringspolis en de voorwaarden van je zorgverzekeraar.

Voor fysiotherapie heb je geen verwijzing nodig, dus ook niet om een echo te laten maken!

Met een echo kunnen we spier- en peesproblemen in kaart brengen op verschillende plekken in je lichaam, zoals de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel. Als je last hebt van aanhoudende pijn, zwelling, stijfheid of andere symptomen die wijzen op mogelijke spier- of peesproblemen, is het raadzaam om een echo te overwegen. Een echo kan helpen om de oorzaak van deze klachten vast te stellen, zodat we een passend behandelplan kunnen opstellen.

Deze therapeuten helpen je graag:

Neem contact op met Fysiotherapie Breda West

Wil je meer informatie over echografie bij Breda West PMC? Of wil je direct een afspraak inplannen? Je kunt onze praktijk bereiken door te bellen naar 076 522 53 78 of stuur een mail naar info@bredawest.nl.