Ergotherapie via Breda West

Ergotherapie via Breda West Paramedisch Centrum

Moeite met dagelijkse activiteiten, zoals jezelf verzorgen, aankleden, werken, hobby’s of sporten? De ergotherapeut helpt bij het verminderen en/of oplossen van problemen in het uitvoeren van deze dagelijkse handelingen. Je doorzettingsvermogen, mogelijkheden en leefomgeving vormen het uitgangspunt om het maximale uit je leven te halen.


Voor wie is ergotherapie?


Ergotherapie is bedoeld voor iedereen die zijn gewone, dagelijkse handelingen niet meer naar wens kan uitvoeren. Heb je een handicap? Moet je revalideren na een ziekte of ongeval? Of heeft je kind een onvolledige of vertraagde ontwikkeling? Met ergotherapie kun je jouw dagelijkse activiteiten (weer) beter uitvoeren.


Wat doet de ergotherapeut?


Nadat de hulpvraag geconcretiseerd is, brengen we je situatie in kaart. Dit doen we door gesprekken, observaties en testen. We onderzoeken waar en wanneer een belemmering optreedt en wat je mogelijkheden zijn. Aansluitend maakt de ergotherapeut een concrete beschrijving van de vraag of de situatie en stellen we samen doelen op.


Voorbeelden van hulpvragen

 • douchen
 • je kind naar bed brengen
 • tuinieren
 • koken
 • je onafhankelijk buitenshuis verplaatsen
 • opstaan van een stoel
 • verminderen van schouderklachten tijdens het werk
 • zo lang mogelijk thuis blijven verzorgen van een hulpbehoevend familielid.


Doel van ergotherapie


De ergotherapie helpt je om (weer) zo zelfstandig mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Er zijn grofweg drie manieren om dit te bereiken.

 1. Leren omgaan met bestaande problemen.
 2. Bepaalde activiteiten opnieuw of anders leren uitvoeren.
 3. (verergering van) Problemen leren voorkomen of vertragen.

Ergotherapiebehandeling is op de praktijk gericht. Daarom komt de ergotherapeut zoveel mogelijk bij je thuis voor de behandeling.


Hoe kom je bij de ergotherapeut?


Voor behandeling van een ergotherapeut is een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.
Mocht je een ergotherapeut nodig hebben, Breda West werkt met diverse ergotherapeuten samen. Onze fysiotherapeuten kunnen jou dus hierbij helpen.


Vergoeding van Ergotherapie


In de basisverzekering is maximaal 10 uur ergotherapie per kalenderjaar opgenomen. Voor alle verzekerden is dit hetzelfde. Heb je een aanvullende verzekering? Dan worden er mogelijk meer behandelingen vergoed. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Breda West Paramedisch Centrum werkt samen met verschillende ergotherapeuten in Breda.

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor Ergotherapie